In Memoriam – Hidajet Pozderac (1937-2001)

in_memoriamDana 02.11.2013. godine navršava se 12. godina od kako nas je zauvijek napustio poštovani kolega i dragi prijatelj  Hidajet Pozderac-Hido. Rođen je 18.09.1937. godine u Cazinu, gdje je stekao osnovno obrazovanje, a odmah poslije toga upisuje i završava srednju geodetsku školu u Zagrebu. Kratak period radi u rodnom Cazinu, a potom 1961. dolazi u Tuzlu gdje se zapošljava u birou za geodetske radove tadašnjeg tuzlanskog sreza. Nakon izvjesnog perioda prelazi u Službu za geodetske i imovinsko-pravne poslove općine Tuzla gdje neprekidno radi sve do 2001 godine kada ga zatiče iznenadna smrt.

 

U toku rada na stručnim geodetskim poslovima kao izuzetno vrijedan i ambiciozan, upisuje Višu geodetsku školu u Sarajevu koju okončava 1971. godine te stiče zvanje inženjera geodezije. Zbog svojih vrlina i vrijednog rada 1975. godine biva postavljen na mjesto direktora tadašnje Geodetske uprave Tuzla.

 

U svom dugogodišnjem stručnom radu Hidajet Pozderac se istinski zalagao na prenošenju znanja na mlađe kolege kako u kolektivu tako i van njega kao i na đake srednje geodetske škole gdje se angažuje kao predavač stručnih predmeta od samog osnivanja 1981. godine.

 

Odmah po dolasku u Tuzlu 1961. godine Hido se društveno angažuje i učestvuje u osnivanju i zaživljavanju stručnog Udruženja geodetskih inženjera i geometara sjeveroistočne Bosne. U djelovanju ovog Udruženja, dao je nemjerljiv doprinos. Bio je dugogodišnji član predsjedništva Udruženja, a dva puta je biran i za predsjednika istog. Ponajviše zahvaljujući njemu, u toku rata je održana obnoviteljska skupština ovog Udruženja. Uporedo vrlo aktivno radi i u Udruženju građana geodetske struke Bosne i Hercegovine, gdje je takođe više puta dobijao priznanja.

 

Posljednje priznanje Pozderac Hidajet je dobio 06.10.2001. godine nepun mjesec prije iznenadne smrti, a u povodu 40. godišnjice rada Udruženja građana geodetske struke “GEODET”, Tuzla. Iako narušenog zdravlja Hidajet se veoma aktivno uključio u pripreme za obilježavanje ovog vrijednog jubileja.

 

Svojim stručnim znanjem, velikim i bogatim radnim iskustvom, Hidajet Pozderac je dao nemjerljiv doprinos u stručnom i organizacionom radu službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove općine Tuzla.

 

Hido je bio omiljen među kolegama, poznat i priznat među građanima Tuzle. Uvijek se trudio da pomogne svima koji su tražili njegovu pomoć.

 

Nije se zanimao samo za geodeziju nego je volio i putovanja, muziku, pčelarstvo i druge aktivnosti, ukratko sve ono što može doprinijeti boljitku svoje zajednice.

 

Svi mi koji smo radili i družili se sa Hidom, ili bili članovi njegove porodice, možemo biti ponosni na to da smo imali takvog kolegu, prijatelja, supruga, oca, djeda ili rođaka.

 

Hvala mu za sve što je učinio za geodetsku struku i geodeziju Bosne i Hercegovine.

 

 

Rado Fazlić