Izvještaj o prisustvu na Skupštini Geodetskog Društva Herceg-Bosne

Izvještaj o prisustvu na Skupštini Geodetskog Društva Herceg-Bosne

 

U organizaciji Geodetskog Društva Herceg-Bosne u Neumu od 27. do 29. septembra 2023.godine održan je V. Kongres o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare.

Moto pod kojim je organizovan Kongres je “Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak”.

Na Kongresu je bilo prisutno preko 300 geodetskih stručnjaka iz BiH i zemalja okruženja, a predstavljeno je ukupno 30 radova i prezentacija kroz 6 sesija. Kongres je osmišljen da kroz prezentaciju najnovijih dostignuća na polju zemljišne administracije, svim zainteresovanim pruži uvid u aktualno stanje katastra i zemljišne administracije, kako na području BIH tako i u zemljama okruženja.

 

Udruženje građana geodetske struke “Geodet” iz Tuzle su na Kongresu uspješno predstavili Predsjednik Ferid Durmišević i sekretar Edis Imamović. Iako nije bilo prezentacija naših članova ostvareni su brojni kontakti i razmjena iskustava sa kolegama, kako domaćih tako i iz okruženja Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i drugih.

 

Zajedno sa održavanjem Kongresa odnosno neposredno prije njegovog početka dana 27.09.2023.godine u hotelu Grand Neum održana je redovna 24. Godišnja Skupština Geodetskog društva Herceg-Bosne. Na Skupštini su uz stalne članove društva bili prisutni i gosti iz BiH i zemalja iz okruženja: direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Gosp. Željko Obradović, predsjednica Udruženja geodeta Dalmacije prof. dr. Ivana Racetin, predsjednica Udruženja geodeta Republike Srpske Tatjana Sarajlić, direktor Državne geodetske uprave Republike Hrvatske Gosp. Antonio Šustić, predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije Republike Hrvatske Gosp. Ivan Kalina, predsjednik Saveza geodeta Srbije prof. dr. Mladen Šoškić te predsjednik Udruženja građana geodetske struke “Geodet” Tuzla Gosp. Ferid Durmišević, koji su pozdravili prisutne učesnike i iznijeli pohvale na rad i aktivnosti ovog zaista efikasnog udruženja.

 

Na Skupštini je usvojen Izvještaj o radu Društva za prethodnu 2022.godinu, zatim Izvještaj o financijskom poslovnaju za 2022. godinu. Nadalje, usvojen je i Plan rada kao i Proračun Društva za 2023. godinu.

 

Predsjednici udruženja građana geodetske struke iz BiH su otvorili temu članstva udruženja u Svjetskom udruženju geodeta (FIG) i Europskom vijeću geodeta (CLGE) o čemu će se nastaviti dogovarati na budućim sastancima.

 

 

Predsjednik Udruženja građana

geodetske struke “Geodet” Tuzla

 

Durmišević Ferid