Izvještaj sa održanog seminara „Projekti zemljišne administracije u Tuzlanskom i Posavskom kantonu – iskustva, koristi i naredne aktivnosti“

U organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, udruženja „GEODET“ Tuzla i CILAP projekta održavan je seminara na temu „Projekti zemljišne administracije u Tuzlanskom i Posavskom kantonu –  iskustva, koristi i naredne aktivnosti“ dana 25.09.2018. godine u Hotelu Mellain u Tuzli. Pred više od 170 ušesnika seminar je opravdao sva očekivanja.

 

Predsjednik Udruženja „Geodet“ Alen Mešaljić poželio je dobrodošlicu sudionicima te iskoristio priliku da se zahvali direktoru Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i direktorici CILAP projekta na dosadašnjoj saradnji i organizaciji seminara.

 

Direktorica CILAP projekta gđa. Andja Zimić je pozdravila sve prisutne i ukratko predstavila rezultate projekta „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini – CILAP projekat“.

 

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gospodin Željko Obradović je predstavio aktualnosti u radu, trenutne projekte kao i planirane aktivnosti.

 

Upoznavanje zainteresovanih sa iskustvom izgradnje Adresnog registra, kroz prezentaciju gđe. Željke Kolobarić predstavljeno je pregledno stanje Adresnog registra, postupak uspostave Adresnog registra u jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom i Posavskom kantonu, rezultati i izazovi koji predstoje u toku narednog perioda uspostave.

O Registru cijena nekretnina – aplikaciji, saradnji, rezultatima trenutne implementacije predstavila je gospođa Vedrana Vučić, a dio seminara u vezi s razvojem sistema Digitalnog arhiva u Federaciji BiH prezentirala je gđa Edina Behić- Bolić.

 

Nakon kafe pauze i druženja, drugi dio seminara otvorio je gospodin Elvir Ferhatbegović prezentacijom „KKU – sistemsko rješenje GAUSS Communalis“. Gospodin Ferid Durmišević je predstavio „Adresni Registar“ Općine Gradačac, a gospodin Almir Karabegović održao prezentaciju na temu „Digitalna arhiva-tehnologije, standardi i metapodaci“.

 

Seminar je završen dodjelom zahvalnica od strane udruženja „Geodet“ direktoru Federalne uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove gospodinu Željku Obradoviću, direktorici CILAP projekta gospođi Andji Zimić te ostalim učesnicima na održanim prezentacijama.

 

Na kraju predsjednik Udruženja „Geodet“ pozvao je sve učesnike na tradicionalno druženje i skupštinu Udruženja „Geodet” koji je planiran 20. Oktobra u Općini Banovići-tačnije u Hotelu Zlača.

 

                                                                                                                                                                                                                                                    Predsjednik Udruženja

                                                                                                                                                                                                                                                         Alen Mešaljić