IZVJEŠTAJ sa putovanja u Beograd i stručne posjete renomiranim geodetskim firmama VEKOM Geo i GeoGIS Consultants

Članovi udruženja geodetske struke "GEODET" 31.10.2014. godine bili su na jednodnevnoj (stručnoj) ekskurziji u Beogradu, gdje su pored obilaska gradske jezgre i znamenitosti grada Beograda, posjetili sajam knjige i obavili stručnu posjetu renomiranim geodetskim firmama VEKOM Geo i GeoGIS Consultants.

 

Beograd 2014

Stručna posjeta članova udruženja "GEODET", imala je za cilj upoznavanje sa aktualnim dešavanjima na polju geodezije u Srbiji i regionu i iskustvima firme VEKOM Geo i firme GeoGIS Consultants na poslovima iz njihovog domena i upoznavanju sa najnovijim instrumentima i nadolazećim tehnologijama.

 

Članovi udruženja prezentovali su svoj rad, cilj i svrhu udruženja kao i posjete koju su organizovali.

 

Domaćini firme VEKOM Geo su organizovali prezentaciju na kojoj su prezentovali svoju firmu i misiju, kao i poslove kojim se bave ili jednostavno rečeno VIZIJU "Integracija Geoprostornih Tehnologija", kroz rešenja koja nudi HEXAGON.

 

HEXAGON je vodeći globalni provajder tehnologija za projektovanje, merenje i vizuelizaciju. Hexagonov obiman asortiman proizvoda i usluga koji prvenstveno dolaze od vodećih svetskih  proizvođača Leica Geosystems i Intergrapha, kao i ostalih kompanija  koje su u njegovom portfoliju, rade zajedno da bi obezbedili konstantan protok ažuriranih informacija.

Beograd 2014

 

Nakon prezentacije organizovan je obilazak unutar firme VEKOM Geo, gdje su nam prezentovani najsavremenije instrumente koje posjeduju, bespilotnu letilicu AIBOT X6,  akreditovanu metrološku laboratoriju sa najsavremenijom opremom,  kontrolni centar GNSS permanentnih stanica AGROS.

 

Beograd 2014

 

Domaćini druge firme GeoGIS Consultants koju su posjetili članovi udruženja "GEODET"  su takođe organizovali prezentaciju svoje firme, dotignućima i misijom. Izrazili su  zadovoljstvo i zahvalnost za zainteresovanost članova udruženja za posjetom.

 

Beograd 2014

 

Prezentovane su najmodernije tehnologije Laserskog skeniranje terena za potrebe masovnog prikupljanja prostornih podataka koordinata tačaka u prostoru.  Tehnologija se bazira na prikupljanju tri različita seta podataka.  Pozicija senzora se određuje primjenom Globalnog Pozicionog Sistema (GPS),  koristeći fazna mjerenja u režimu relativne kinematike,  upotrebom Inertial Measurment Unit (IMU) određuje se orjentacija.  Poslednja komponenta je laserski skener koji šalje infracrveni zrak prema zemlji i reflektuje se do senzora. Vrijeme proteklo od emitovanja do prijema signala uz poznavanje pozicije senzora i orjentacije, omogućava precizno izračunavanje trodimenzionalnih koordinata na Zemlji. Trostruko lasersko skeniranje odnosi se stacionarni režim rada, dok LIDAR predstavlja lasersko skeniranje terena sa pokretne platforme (avion, helihopter, … ). Tom prilikom prezentovana je i letjelica koju posjeduju.

 

Beograd 2014

 

MDL – predstavlja sistem za lasersko skeniranje prostornih formi lz vozila u pokretu. Finalni produkt koji se dobija ovim sistemom odnosi se na oblak trodimenzionalnih tačaka u prostoru sa RGB modelom boje reflektujuće površine, Sistem je opremlje inercijalnim navigacionim sistemom, GPS prijemnicima i 3600 laserskim skenerom. Obrada podataka se obavlja u specijalizovanom softveru u kome se vrši filtriranje i selekcija karakterističnih prostornih formi.

 

Beograd 2014


Članovi udruženja "GEODET" izrazili su veliku zahvalnost i zadovoljstvo organizacijom i prezentacijama firmi VEKOM Geo i GeoGIS Consultants i pozvali predstavnike pomenutih firmi da posjetu udruženju "GEODET".

 

Beograd 2014

 

Putovanje u Beograd i stručne posjete renomiranim geodetskim firmama VEKOM Geo i GeoGIS Consultants su ocijenjene uspješnim.

PREDSJEDNIŠTVO UDRUŽENJA